Yh-utbildningar inom ekonomi

YH-utbildningar inom ekonomi

Om du funderar över utbildningar som skulle kunna ge dig ett jobb inom den ekonomiska sfären så är det här utbildningsområdet för dig!

Som redovisningsekonom finns det en utmärkt arbetsmarknad, både som anställd hos något företag eller som egenföretagare på konsultbasis. Du jobbar med allt inom bokföring, som till exempel fakturering, ekonomisk planering, deklarationer och årsredovisningar. Efter avslutad utbildning kan du få anställning som bland annat redovisnings- och revisionsassistent eller ekonomiansvarig, om du inte hellre vill driva din egen redovisningsbyrå. YH-utbildningarna för redovisningsekonom finns på många orter över hela landet, från Skåne i söder till Luleå i norr och till och med som distanskurser, så här kan du verkligen välja var du vill plugga. Det finns många utbildningsanordnare att välja mellan, så var noga med att gå igenom kursinnehållet på respektive utbildning för att se att det matchar med dina önskemål.

Om du hellre vill fördjupa dig inom löner så kan du läsa till lönekonsult eller löneadministratör.  Utbildningen kommer ge dig information om skatter och avgifter, regler och kollektivavtal. Det ingår också en viss del kommunikation och samtalsmetodik. För att du ska få en heltäckande bild av området kommer du också läsa personalekonomi och arbetsrätt. Efter din examen kommer din roll vara relativt självständig, där du förväntas göra löneberäkningar, men också kunna analysera och utvärdera om en lönerutin fungerar effektivt med hjälp av analys och fastställande av nyckeltal. Även som lönekonsult finns det en bred arbetsmarknad med anställningsmöjligheter inom både den offentliga och den privata sfären, och också en marknad för ditt eget företagande.