Börja studera

Ansökan

För att kunna bli antagen till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha grundläggande behörighet, det vill säga en gymnasieexamen eller motsvarande. För att tillgodose studenter med olika bakgrund och erfarenhet så är reglerna generösa, och det finns olika sätt att uppfylla kravet på grundläggande behörighet. Du är behörig att antas till en utbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

På många utbildningar finns det ytterligare krav på särskilda förkunskaper, som till exempel godkända betyg från en eller flera specifika kurser från gymnasiet. Andra krav kan vara arbetslivserfarenhet inom ett specifikt yrkesområde, eller att du ska ha körkort.

Om du har behov av särskilt pedagogiskt stöd för att tillgodogöra dig utbildningen har du rätt till bland annat anteckningsstöd, inläsning av litteratur eller utökad lärartid.

Du ansöker direkt hos den utbildare som ger den kurs du är intresserad av, och vad ansökan ska innehålla varierar mellan de olika utbildningarna. För att veta exakt vad som gäller för den utbildning du är intresserad av, kontrollera hos utbildaren. Ofta ska du skicka in betyg, ett personligt brev, arbetsintyg och eventuella Gåvokort.

Eftersom de olika skolorna hanterar sina egna ansökningar så varierar sista ansökningsdag mellan de olika utbildningarna, så kontrollera vad som gäller för just den kurs du är intresserad av!